Witam wszystkich fanów czekolady na moim blogu!
Będzie to miejsce pełne słodyczy i radości, bo właśnie to nam daje czekolada - szczęście i spełnienie! Na tej stronie znajdą Państwo nie tylko ciekawe przepisy z czekoladą w roli głównej, ale również wiele fajnych ciekawostek i ważnych informacji odnośnie tego produktu. Aby nie przynudzac, podzielę się dziś z Wami przepisem na czekoladowe babeczki - proste i smaczne! Zimą nietrudno o kiepski nastrój, a czekolada to idealny sposób na zmianę naszego nastawienia. Nie dajmy się chandrze! Chandra nasz wróg! Czekolada nasz sprzymierzeniec! :)
Składniki:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 35 dag cukru
- 12 dag masła
- 16 dag mąki
- 4 jajka
- 3 białka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder
- szczypta soli
- foremki na babeczki (takie muffinkowe ;))
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wrzuc pokruszoną czekoladę oraz masło, rozpuśc na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliło.
- Gdy produkty się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę, przelej do miski i lekko ostudź.
- Dodaj do czekoladowej masy 22 dag cukru oraz cukier waniliowy ze szczyptą soli. Wbij jajka i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj aby powstała puszysta masa.
- Do muffinkowej formy wstaw papierowe foremki, wlej do nich ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (175 stopni C) na około 20 minut. Po tym czasie wystudź.
- A teraz coś ekstra - jeśli ktoś nie lubi bezy, to omija tę częśc i posypuje babeczki cukrem pudrem :) Jeżeli natomiast lubicie bezę, to do dzieła! Ubijamy białka z pozostałym cukrem i tak przygotowaną bezę łyżeczką umieszczamy na czubku każdej upieczonej babeczki.
- Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy aż beza będzie gotowa - 5-6 minut, w zależności od piekarnika ;)
- Posypujemy cukrem pudrem, parzymy swoją ulubioną kawę i konsumujemy!!! :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz