poniedziałek, 14 stycznia 2013

Czekolada!

Witam wszystkich fanów czekolady na moim blogu! 

Będzie to miejsce pełne słodyczy i radości, bo właśnie to nam daje czekolada - szczęście i spełnienie! Na tej stronie znajdą Państwo nie tylko ciekawe przepisy z czekoladą w roli głównej, ale również wiele fajnych ciekawostek i ważnych informacji odnośnie tego produktu. Aby nie przynudzac, podzielę się dziś z Wami przepisem na czekoladowe babeczki - proste i smaczne! Zimą nietrudno o kiepski nastrój, a czekolada to idealny sposób na zmianę naszego nastawienia. Nie dajmy się chandrze! Chandra nasz wróg! Czekolada nasz sprzymierzeniec! :)

Składniki:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 35 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 16 dag mąki
  • 4 jajka
  • 3 białka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • foremki na babeczki (takie muffinkowe ;))
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wrzuc pokruszoną czekoladę oraz masło, rozpuśc na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliło.
  2. Gdy produkty się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę, przelej do miski i lekko ostudź.
  3. Dodaj do czekoladowej masy 22 dag cukru oraz cukier waniliowy ze szczyptą soli. Wbij jajka i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj aby powstała puszysta masa.
  4. Do muffinkowej formy wstaw papierowe foremki, wlej do nich ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (175 stopni C) na około 20 minut.  Po tym czasie wystudź.
  5. A teraz coś ekstra - jeśli ktoś nie lubi bezy, to omija tę częśc i posypuje babeczki cukrem pudrem :) Jeżeli natomiast lubicie bezę, to do dzieła! Ubijamy białka z pozostałym cukrem i tak przygotowaną bezę łyżeczką umieszczamy na czubku każdej upieczonej babeczki. 
  6. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy aż beza będzie gotowa - 5-6 minut, w zależności od piekarnika ;)
  7. Posypujemy cukrem pudrem, parzymy swoją ulubioną kawę i konsumujemy!!! :)
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz