wtorek, 29 stycznia 2013

Czekoladowe fakty!

Cześć!

Dzisiaj trochę pomęczę Was informacjami o czekoladzie. Postaram się obalić mit jakoby czekolada była produktem niezdrowym. Czy coś, co poprawia humor może być niezdrowe? Skądże! Zaraz Wam to udowodnię :)




W czekoladzie znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, a także sole mineralne. Produkt ten dostarczy nam żelazo, magnez (poprawia funkcjonowanie komórek nerwowych) oraz teobominę, która poprawia nasze zdolności koncentracji, jak również sprzyja regeneracji organizmu. Magnez to niezwykle cenny pierwiastek. Usprawnia funkcjonowanie mięśni. Ponadto ułatwia wchłanianie wapnia, a wapń jak powszechnie wiadomo jest niezwykle ważny dla naszego układu kostnego.

W czekoladzie znajdziemy również przeciwutleniacze (już widzę uśmiech na ustach czytelniczek ;)) - chronią one nasz organizm, a także hamują procesy starzenia się. W dobie kultu młodości, informacja ta wydaje się być niezwykle istotna.

Ponadto, ziarno kakaowca, z którego robi się czekoladę, jest bogate w polifenole - związki, które działają dobroczynnie na nasze naczynia krwionośne. Tak moi mili, czekolada (zwłaszcza gorzka) pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych i poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Kakao ma również właściwości przeciwzakrzepowe i obniża ciśnienie krwi. Uważa się nawet, że czekolada ma działanie antydepresyjne i uspokajające. Z pewnością poprawi Ci samopoczucie*. 

Myślę, że przedstawione przez mnie argumenty przekonają Was, że czekolada to nie tylko kalorie i chwilowa przyjemność, ale również niezwykle wartościowy produkt. Oczywiście powinniśmy pamiętać, że co za dużo, to niezdrowo - wszystkie produkty w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. W związku z tym zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki tego produktu - 50 gram. Myślę, że to całkiem sporo (pół tabliczki!) słodkiej przyjemności!

I tym optymistycznym akcentem kończę dzisiejszy wpis. Do następnego!



* Pamiętajcie, że czekolada to także afrodyzjak ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz